Vandaag gesloten

Parodontologie Utrecht

Bij klachten als rood en bloedend tandvlees is er mogelijk sprake van gingivitis of parodontitis. Dit zijn vormen van een tandvleesontsteking die zo spoedig mogelijk behandeld moeten worden door de tandarts voor parodontologie of de mondhygiënist. Tijdige behandeling en een vroege diagnose zorgen ervoor dat u geen klachten meer ervaart tijdens het poetsen, eten en drinken.

  • Behandeling van gingivitis en parodontitis
  • Ervaren tandartsen en preventieassistentes
  • Ook ’s avonds geopend voor parodontologie behandelingen

Heeft u last van bloedend tandvlees of denkt u last te hebben van een tandvleesontsteking? Neem dan spoedig contact op door te bellen naar 030 760 1267 of door een e-mail te sturen naar info@tandartsutrecht.nl.

Consult aanvragen

 

Snel naar

Via onderstaand menu navigeert u snel naar de gewenste informatie.

 

Wat is parodontologie?

Tijdens een periodieke controle kijkt de tandarts niet alleen zorgvuldig naar uw tanden en kiezen, ook uw tandvlees wordt gecontroleerd. Bij ernstige klachten aan het tandvlees, zoals ontstekingen zal de tandarts of mondhygiënist een behandeltraject starten om deze klachten te verhelpen. Een parodontoloog is gespecialiseerd in het behandelen van tandvleesontstekingen. Concreet maken we onderscheid tussen twee vormen van tandvleesontstekingen: gingivitis en parodontitis.

Gingivitis

Als het tandvlees en het onderliggende kaakbot aangetast is door tandplaque of tandsteen kan dat een tandvleesontsteking tot gevolg hebben. Als er sprake is van een tandvleesontsteking noemen we dat gingivitis. Een indicatie hiervan is rood, gezwollen en bloedend tandvlees.

Parodontitis

Als het steunweefsel rondom tanden en kiezen (het parodontium) ontstoken is, is er sprake van parodontitis. Dit is een vergevorderd stadium van een tandvleesontsteking. U herkent parodontitis aan ver teruggetrokken tandvlees dat rood en gezwollen is en bloedt.

Parodontologie omvat dus het deel van de tandheelkunde dat zich richt op de gezondheid van het parodontium: het tandvlees en weefsel rondom tanden en kiezen. Zowel bij gingivitis als bij parodontitis is een tandheelkundige behandeling noodzakelijk om verlies van tanden en kiezen te voorkomen.

Wat is de oorzaak van een tandvleesontsteking?

Tandplaque die achterblijft op tanden en kiezen en zich tussen de tanden en aan de rand van het tandvlees hecht, is een van de oorzaken van tandvleesontstekingen. Tijdens het tandenpoetsen is het moeilijk om plaque ook tussen en aan de onderrand van de tanden te verwijderen. Tandplaque die achterblijft verhardt tot tandsteen, waar nieuwe plaque zich makkelijk aan hecht. Hierdoor wordt het tandvlees steeds verder aangetast, wat uiteindelijk kan resulteren in verlies van kaakbot.

Uw tandvlees gezond houden

Om tandvleesproblemen te voorkomen en gezond tandvlees te behouden is uw eigen mondhygiëne het belangrijkst. Daarnaast speelt regelmatige, professionele gebitsreiniging een belangrijke rol. Uw tanden schoonmaken met gebruik van hulpmiddelen als tandenstokers en flossdraad en een periodiek bezoek aan de tandarts en preventieassistente raden we daarom aan.

Hoe wordt parodontitis behandeld?

In het geval van parodontitis is een zorgvuldige reiniging van worteloppervlakken van belang en kunnen er aanvullende behandelingen nodig zijn, waarbij het tandvlees wordt opgelicht (‘geflapt’) en de worteloppervlakken direct gereinigd worden. In het verlengde hiervan liggen weefselherstellende technieken ter correctie van het tandvlees en het onderliggende kaakbot.

Om parodontitis te genezen, geeft de tandarts en/of preventieassistente u naast een professionele reiniging ook instructies voor een goede mondhygiëne. Het opvolgen van deze instructies bepaalt het succes van de behandeling. Zonder goede zelfzorg duurt het genezingsproces veel langer. Wees er daarom bewust van dat u de mondhygiëne-instructies zal moeten opvolgen om uw tandvleesproblemen te verhelpen en in de toekomst ook te voorkomen.

De belangrijkste stappen tijdens de parodontologie behandeling

  • Intake en parodontaal mondonderzoek in combinatie met röntgenfoto’s en mondhygiëne-instructies van de tandarts of preventieassistente
  • Parodontale therapie waarbij de tand- en worteloppervlakken gereinigd worden
  • Parodontale herbeoordeling
  • Aanvullende chirurgische therapie indien noodzakelijk
  • Evaluatie van de behandeling en nazorg ter controle en preventie van tandvleesproblemen

Kosten en vergoeding parodontologie behandeling

De kosten van parodontologie behandelingen worden voor jongeren tot 18 jaar vanuit de basisverzekering vergoed. Bij mensen van 18 jaar en ouder worden de kosten niet vanuit de basisverzekering vergoed en vaak enkel deels door een aanvullende zorgverzekering. De vergoeding is afhankelijk van uw polisvoorwaarden, daarom raden we aan om hier voorafgaand aan de behandeling altijd naar te informeren bij uw verzekering. Bij behandelingen boven de 150 euro ontvangt u van ons een kostenbegroting.

Meer informatie over onze tarieven >>

Consult aanvragen

Twijfelt u over de gezondheid van uw tandvlees? Neem dan contact met ons op voor een consult met de tandarts. De specialist zal de gezondheid van uw gebit beoordelen en indien nodig een behandeltraject starten.

  • Contact

    Maliekwartier Tandartsen
    Maliebaan 67
    3581 CE Utrecht (route)
    T. 030 760 1267
    E. info@tandartsutrecht.nl

  • Openingstijden

    • Maandag:08.00 - 20.00
    • Dinsdag:07.00 - 20.00
    • Woensdag:08.00 - 20.00
    • Donderdag:08.00 - 20.00
    • Vrijdag:08.00 - 16.00
    • Zaterdag:Gesloten
    • Zondag:Gesloten

Ervaringen van onze patiënten

Fijne moderne praktijk in mooi historisch pand met vriendelijke en deskundige tandartsen, mooi team.

Y. Scheppink

Inschrijven030 760 1267