Vandaag geopend van 08.00 tot 20.00

Melkgebit

Het melkgebit is de eerste set tanden die bij kinderen doorkomt. Het bestaat uit 20 tanden en kiezen en speelt een belangrijke rol in de mondgezondheid van uw kind. Het melkgebit helpt uw kind niet alleen om te kauwen en te spreken, maar zorgt er ook voor dat de blijvende tanden de juiste plek vinden. Daarnaast draagt het melkgebit bij aan de ontwikkeling van de kaak en het gezicht. Een gezond melkgebit legt de basis voor een gezond blijvend gebit, wat het belang van goede verzorging al op jonge leeftijd benadrukt.

Inschrijven030 760 1267

Doorbraak melkgebit

De eerste melktandjes komen meestal door rond de leeftijd van 6 maanden. Dit proces noemen we ook wel ‘tandjes krijgen’. De voortanden komen als eerste door, gevolgd door de kiezen. Het melkgebit bestaat uit 8 snijtanden, 4 hoektanden en 8 kiezen, en is vaak rond de leeftijd van 3 jaar volledig ontwikkeld en compleet. Dit eerste gebit speelt een belangrijke rol in het kauwen van voedsel, het leren spreken en het behouden van de ruimte voor de toekomstige blijvende tanden.

Pijn bij het doorkomen van de melktanden

De doorbraak van het melkgebit kan soms wat ongemak of pijn veroorzaken, maar dit is volkomen normaal. Symptomen zoals prikkelbaarheid, kwijlen, rode wangetjes en een verhoogde behoefte aan bijten of kauwen komen vaak voor. Deze fase duurt gelukkig maar kort en enkele eenvoudige maatregelen verlichten het ongemak. Laat uw kind kauwen op een gekoelde bijtring of masseer zacht het tandvlees met een schone vinger. Ook helpt het om een nat washandje te koelen en dit aan uw kind te geven om op te kauwen. Bij hevige pijn biedt een pijnstiller, zoals paracetamol (speciaal voor kinderen) verlichting, maar overleg altijd eerst met uw huisarts. Vermijd het gebruik van gels met verdovende middelen, omdat deze vaak ongeschikt zijn voor jonge kinderen.

Het blijvende gebit van uw kind

Het melkgebit is belangrijk, omdat het de weg vrijmaakt voor het blijvende gebit. De melktanden houden de ruimte vrij voor de blijvende tanden die vanaf ongeveer zes jaar doorbreken. Het wisselen verloopt meestal geleidelijk, zodat uw kind gewend raakt aan de nieuwe tanden. De eerste tanden die wisselen zijn vaak de voortanden, gevolgd door de kiezen. Dit proces verloopt stapsgewijs en duurt enkele jaren. Gedurende deze periode blijft het belangrijk dat het melkgebit gezond blijft, zodat de blijvende tanden zonder problemen doorkomen.

Melktanden verzorgen: hoe doet u dat?

Het is belangrijk om al vroeg te beginnen met een goede mondverzorging. Zodra de eerste melktandjes doorkomen, kunt u starten met tandenpoetsen. We hebben de belangrijkste tips voor de verzorging van het melkgebit op een rij gezet:

  • Begin met poetsen zodra het eerste tandje doorkomt. Gebruik fluoridepeutertandpasta en poets minimaal één keer per dag.
  • Gebruik een kindertandenborstel met zachte haren. Deze kleine borstel maakt het gemakkelijker om alle tanden en kiezen te bereiken.
  • Voor kinderen jonger dan twee jaar is één keer per dag poetsen voldoende. Vanaf twee jaar is het raadzaam om twee keer per dag te poetsen: 's ochtends en 's avonds.
  • Poets volgens de 3 B's: Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant. Vergeet daarbij de rand van het tandvlees niet. Gebruik de schrobmethode met korte, overlappende bewegingen.
  • Maak tandenpoetsen een speels en herkenbaar dagelijks ritueel, vooral in de beginfase. De focus ligt in eerste instantie op het aanbrengen van fluoride, ook als u niet alle tandoppervlakken goed bereikt.
  • Zodra nieuwe tanden doorkomen, poetst u deze gelijk mee. Het glazuur van pas doorgekomen tanden is namelijk nog kwetsbaar en extra vatbaar voor gaatjes.
  • Let goed op de eerste blijvende kiezen die doorkomen achter de melkkiezen. Deze zijn vaak lastig te zien, maar moet u goed poetsen door de borstel dwars op de tandenrij te zetten.
  • Stimuleer kinderen vanaf twee jaar om zelf hun tanden te poetsen, maar blijf napoetsen tot ze ongeveer tien jaar zijn. Goede poetshouding is belangrijk: sta bijvoorbeeld schuin achter uw kind en ondersteun de kin, zodat u goed zicht heeft op alle tanden.
  • Gebruik bij voorkeur een beker in plaats van een flesje. Vanaf 9 maanden is het goed om over te stappen op een beker zonder tuit in plaats van een zuigflesje of anti-lekbeker. Een tuitbeker kan als tussenstap dienen. Drinken uit een zuigflesje met zoete inhoud of melk, vooral 's avonds en 's nachts, is extra schadelijk voor het gebit vanwege de verminderde speekselproductie.
  • Neem uw kind mee naar de tandarts of mondhygiënist zodra het eerste tandje doorkomt. Dit helpt om uw kind vertrouwd te maken met de omgeving en de mensen die er werken.

Het belang van fluoridetandpasta

Fluoride maakt de tanden sterker en beschermt tegen gaatjes. Gebruik daarom vanaf het begin een tandpasta met fluoride die past bij de leeftijd van uw kind. Fluoride versterkt het tandglazuur, waardoor de tanden beter bestand zijn tegen zuuraanvallen van bacteriën in de mond. Let wel op dat u de aanbevolen hoeveelheid gebruikt. Een kleine hoeveelheid tandpasta (ter grootte van een erwt) is voldoende voor jonge kinderen. Te veel fluoride is schadelijk, dus zorg dat uw kind de tandpasta niet doorslikt. Laat jonge kinderen na het poetsen het overtollige schuim uitspugen, maar niet spoelen met water, zodat de fluoride nog even doorwerkt.

De invloed van eten en drinken op het melkgebit

Voeding speelt een grote rol in de gezondheid van het melkgebit. Suikerrijke producten zoals snoep, vruchtensappen en frisdrank veroorzaken gaatjes, omdat bacteriën in de mond suiker omzetten in zuur dat het tandglazuur aantast. Beperk het aantal suikerinname-momenten en geef uw kind zo veel mogelijk water en gezonde snacks, zoals groenten, fruit en volkorenproducten. Ook melk en kaas zijn goede keuzes, omdat ze het glazuur versterken. Poets na het drinken van melk of vruchtensap de tanden goed, vooral voordat uw kind gaat slapen, omdat de speekselproductie 's nachts afneemt en de tanden dus minder beschermd zijn tegen zuuraanvallen.

Veelgestelde vragen over het melkgebit

Hoeveel tanden heeft het melkgebit?

Het melkgebit bestaat uit 20 tanden en kiezen: 10 in de bovenkaak en 10 in de onderkaak. Deze tanden omvatten 8 snijtanden, 4 hoektanden en 8 kiezen. Ze zijn kleiner en dunner dan het volwassen gebit, wat helpt bij de ontwikkeling van de mond van een jong kind.

Wanneer is het melkgebit compleet?

Rond de leeftijd van 3 jaar is het melkgebit meestal volledig ontwikkeld en compleet. Dit betekent dat alle 20 melktanden aanwezig zijn, wat belangrijk is voor het kauwen van voedsel en het ontwikkelen van spraakvaardigheden. Het melkgebit blijft in de mond tot de blijvende tanden beginnen door te breken.

Wanneer melkgebit wisselen?

Het wisselen van het melkgebit begint meestal rond de leeftijd van 6 jaar en kan doorgaan tot ongeveer 12 jaar. Het proces begint vaak met de voortanden waarna de kiezen volgen. Het wisselen is belangrijk, omdat de blijvende tanden de melktanden vervangen, die hun rol hebben vervuld in het vrijhouden van ruimte in de kaak voor de definitieve tanden.

Wat is het verschil tussen een melkgebit en een volwassen gebit?

Het melkgebit bestaat uit 20 tanden, terwijl het volwassen gebit 32 tanden en kiezen heeft, inclusief verstandskiezen. Het melkgebit is kleiner en dunner dan het blijvende gebit. De blijvende tanden zijn niet alleen groter, maar ook sterker en beter in staat om voedsel te vermalen. Daarnaast speelt het melkgebit een belangrijke rol in het behouden van de ruimte voor de blijvende tanden, terwijl het volwassen gebit de uiteindelijke tandstructuur is die de rest van het leven meegaat.

Heeft u een vraag? Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag over de melktanden of wilt u een tandartsbezoek inplannen voor uw kind? Neem dan contact met ons op via 030 760 1267 of stuur een e-mail naar info@tandartsutrecht.nl.

  • Contact

    Maliekwartier Tandartsen
    Maliebaan 67
    3581 CE Utrecht
    T. 030 760 1267
    E. info@tandartsutrecht.nl

  • Openingstijden

    • Maandag:08.00 - 20.00
    • Dinsdag:07.00 - 20.00
    • Woensdag:08.00 - 20.00
    • Donderdag:08.00 - 20.00
    • Vrijdag:08.00 - 16.00
    • Weekend:Gesloten

Ervaringen van onze patiënten

Fijne moderne praktijk in mooi historisch pand met vriendelijke en deskundige tandartsen, mooi team.

Y. Scheppink

Inschrijven030 760 1267